Baby & business: barsel på deltid

Skærmbillede 2018-08-22 kl. 14.30.59.png

Det var egentlig et heldigt tilfælde at jeg opdagede at det rent faktisk kunne lade sig gøre at holde deltids-barsel. Da jeg endelig blev klar over at det var en mulighed vidste jeg 100 % at det var det jeg skulle. For det første fordi det gav god mening i forhold til at kunne holde min forretning som selvstændig webdesigner kørende. For det andet (på det mere personlige plan) fordi det var vigtigt for mig at holde fast i mine egne kreative projekter og give plads til anti-baby ting (i det omfang det nu er muligt som nybagt mor).

Jeg kan huske at jeg meget optimistisk skrev min årlige blog-opdatering i 2016:

I systemet kan det godt lade sig gøre at holde barsel på deltid. På den måde kan man som hjemmearbejdende webdame have tid til både at nurse sin baby og sin business <3 “

Skærmbillede 2018-08-22 kl. 14.28.25.png

Senere opdagede jeg så at jeg havde gjort et eller andet forkert og fik et ubehageligt brev om at jeg muligvis skulle betale dele af min barsel tilbage fordi jeg havde arbejdet imens jeg var på barsel.

Det var en dybt underlig situation - fordi jeg havde brugt oceaner af tid på at skrive frem og tilbage med systemet der forsikrede mig om at jeg nu var registreret som deltids-barslende og at alt var som det skulle være. Heldigvis havde jeg min dokumentation i orden og fik lov til at beholde mine barselsdagpenge - fordi “jeg havde handlet i god tro”. Det var en super forvirrende proces og en reminder om at det er meget nemt at træde ved siden af som deltids-barslende pga. den manglende klarhed omkring hvad man kan og må som mor med både business og baby. 

Titel: Ny slags køkkenfest.

Titel: Ny slags køkkenfest.

Ser man bort fra forvirringen med systemet var min barsel på deltid et virkelig godt valg for mig. Jeg kunne dele barslen (forholdsvist) fleksibelt med min kæreste, nyde tiden med Frida, arbejde en time i ny og næ hjemmefra - og måske netop derfor holde tendens til ammehjerne nede ;-) Egentlig er jeg helt sikker på at min hjerne var gået i hak hvis jeg ikke havde haft mulighed for at nørde med mine egne projekter under barsel og holde min virksomhed igang. Fremfor at være et stress moment gav det mig mere bare god energi at jeg ikke kun lavede ting der var baby-fokuserede. 

Tilbage til min årlige blog-opdatering, hvor jeg også skrev:

“Selvom jeg har holdt deltidsbarsel er jeg primært blevet spurgt om baby-ting. Ikke så meget business. Hvad vejer hun nu? Sover hun om natten? Er hun begyndt at få grød. Min internet + iværksætter + lolcat hjerne fylder stadig mindst lige så meget som min amme-hjerne. “

Jeg kan huske jeg tænkte meget over at rollen som mor let overskyggede alle andre roller jeg havde. Egentlig ikke i mit eget hoved - men i måden jeg blev snakket til. Jeg elskede at fortælle om baby Frida men det var også skørt at opleve at der næsten ikke var rum til andet end babysnak. Feks. Hvis jeg var stolt af et eller andet business-relateret, eller havde fået en ny, god idé så oplevede jeg at der ikke var super meget rum til at snakke om de dele.  

Et kreativt, skabende rum

Måske var det med nogle af de oplevelser i baghovedet at min hjerne begyndte at summe omkring hvad der senere er blevet til BYG DIN BUSINESS. Jeg tænkte lidt at der da måtte være andre end mig der oplevede barsel som en periode med overraskende god kreativ energi (læs: jeg sov også rigtig meget!) - som oplevede et behov for at bruge barslen på andet end babysnak og som samtidig oplevede at det egentlig var svært at finde et rum hvor kreative tanker og idéer passede ind eller kunne dyrkes som barslende mor. 

I april 2017, den sidste måned af min deltidsbarsel, købte jeg domænet www.bygdinbusiness.dk. Når Frida sov, eller blev passet byggede jeg på det grafiske univers, mødtes med Cille Veje som dengang også var med i projektet, skrev idéer ned og optog materialet til det kursus der helt præcis er blevet til 6 ugers forløbet “Fra idé til web”. Kurset går i alt sin enkelthed ud på at hjælpe, særligt kvinder, med at realisere deres gode og kreative idéer - i et online og fleksibelt format sådan at kurset kan følges uanset om man er på deltidsbarsel, fuldtidsbarsel, ansat eller noget helt tredje. 

Første hold startede I september 2017 og her tegnede der sig hurtigt et billede af at mange af de tilmeldte var mødre. Det synes jeg var mega inspirerende og så dejligt at opleve fordi det netop bekræftede min egen oplevelse af at barselsperiode sagtens kan være en tid hvor man som mor dyrker sin kreativitet og følger sine drømme og nørder med nye idéer.

Og nu skal det ikke lyde helt urealistisk lala-agtigt som om jeg ikke synes at baby tid selvfølgelig fylder virkelig meget af tiden (og tankerne) under barsel. Det gør det og det gjorde det bestemt også for mig. Men deltidsbarsel lærte mig hvor vigtigt det er at holde fast i at man altså også stadig er alt muligt andet end mor og skabe nogle rum hvor der er plads til alle de andre dele - netop for at man kan holde fast i sin gode mor-energi i stedet for at blive fuldstændig opslugt at sin nye rolle. 

SAMARBEJDE MELLEM BEDRE BARSEL X BYG DIN BUSINESS

Bedre Barsel kom ind i min verden i maj måned i år. Idéen om at lave barselshuse er genial + og jeg ville så meget ønske at der havde været et Barselshus i København da jeg selv rendte rundt med Frida på armen. Derfor kontaktede jeg dem i foråret og spurgte om vi skulle lave et eller andet sammen - gerne noget web-agtigt ;-)

Det var de heldigvis klar på og manglede en hjemmeside (juhu, www.bedrebarsel.dk!) som jeg har været så heldig at få lov til at lave ;-)

Under vores møde i København snakkede vi også om alle de seje iværksætter-mødre derude og nåede frem til at det ville give rigtig god mening at lave et eller andet sammen på den front. Og det har vi så gjort :-) Med ønsket om at støtte og hjælpe endnu flere barslende mødre med at dyrke kreative idéer og starte nye projekter under barsel har vi nemlig indgået en samarbejds-aftale om at alle der melder sig til Byg Din Business' online forløb: fra idé til web får 1000 kr i rabat ved tilmelding.

pexels-photo-395132-1.jpg

Deltidsbarsel, fuldtidsbarsel eller bare hvad der virker for dig

Lige så givende som deltidsbarsel føltes for mig - lige så "forkert" eller stressende kan det sikkert føles for andre. Indlægget her er ikke mit forsøg på at sige at noget er bedre end andet. Det er blot min egen oplevelse og fortælling omkring hvad der virkede for mig og en reminder om at det bestemt er en mulighed at tænke ind når barsels-puzzle-spillet skal sættes sammen.

39814868_235617300484631_2935631995314634752_n.jpg
Skærmbillede 2018-08-22 kl. 14.29.38.png

Indlægget er skrevet af Cathrine Møller Petersen (lol__cat på Instagram, iværksætter og founder af @digitaloptur@bygdinbusiness

Cathrine Petersen