Hvordan kvindefællesskaber kan være med til at styrke det nærværende moderskab

4347FA72-01C8-461C-8073-38F8F339202E.jpeg

Af Lykke Eluna Viktoria Hammer
Intuitiv leder og værtinde for mødregruppen Mødre Mødes

 

Når jeg tænker tilbage, vil jeg ikke umiddelbart sige, at den største udfordring i min barsel var træthed. Forstå mig ret, for trætheden var rimelig altoverskyggende i den periode, men i retrospekt var mine største udfordringer al det pres, stressen og præstationsfølelsen, der kom både indefra og udefra. Selvom jeg både mærkede presset og stressen komme fra mig selv og mine omgivelser, handlede det grundlæggende om det samme: Min total ubevidste og overdrevne stræben efter at være den perfekte og overskudsagtige mor, der tager de helt rigtige valg for sit lille barn. Jeg fandt efterhånden ud af, at denne præstationsfølelse, som jeg kunne mærke i mine forventninger og krav til mig selv, i høj grad afspejlede den ydre verdens forventninger og den måde, vi møder hinanden i moderskabet i dag.

Derfor vil jeg her fortælle dig min historie om, hvordan kvindefællesskaber kom til at betyde så meget for mig, at jeg har gjort det til mit daglige virke at skabe, dyrke, nære og udvikle dem.

 

Begyndelsen på et moderskab og jagten på fællesskab

Lad os først lige skrue tiden tilbage til den 20. juli 2016. Jeg ligger i min dejlige sofa, mens solen skinner ind ad det åbne vindue. I vindueskarmen står et glas vand og samler varmen fra de funklende stråler. Jeg ligger på ryggen, og min højgravide mave strutter op foran mig. Jeg kan ikke se mine tæer, men ligger bare her og drømmer om barnet i min mave og om livet. Både om det liv, der var, og det liv, der snart skal opstå.

 

Jeg bølger ind og ud af søvnen... Falder hurtigt hen og vender så tilbage. Sådan går tiden hele den sidste uge, inden det skal vise sig, at min datter vælger at komme til verden. Dette tidspunkt fra den sidste del af min graviditet, husker jeg særligt tydeligt. Det her tidspunkt, hvor alt bliver stille og jeg bare VENTER. Venter på en overgang. En transformation. Jeg er i transit fra mit gamle liv og ind i mit nye - dog stadigt ukendte - liv.

 

På dette tidspunkt forestiller jeg mig kun, at livet vil fortsætte i det sædvanlige langsomme og rolige tempo, når mit lille barn er kommet til verden. Jeg tror virkelig på, at når jeg nu havde øvet mig i ni måneder på at nyde ”væren”, at jeg nu er mere end klar til at praktisere det fuldt ud, når mit barn endelig lander i mine arme – et barn af væren!

 

Og lad os så skrue tiden frem. Det er nu den 20. oktober 2016. Klokken er 07:00, og jeg sidder i den grønne sofa i min stue. Det regner udenfor, og jeg stirrer ud i luften, mens min datter sutter løs på mit ømme bryst. Hun rækker ud efter mit ansigt og klasker sin hånd med de spidse negle ind i hovedet på mig. Jeg træner tålmodighed… Min mand laver morgenmad, for han skal gøre klar til sin skoledag. Senere skal jeg mødes med min mødregruppe inde i byen. Jeg ved, hvordan jeg kommer ind til byen, men hvordan jeg skal møde dem, er stadig et stort spørgsmål for mig.

 

Måske skal vi sidde og sludre i flere timer på en dejlig, varm café, mens mit barn sover længe og godt i sin barnevogn? Et glimt af lyksalighed! Måske skal jeg møde nogle af dem i et flygtigt øjeblik, hvor vores øjenkontakt kun lige etableres imellem to bygninger nede på store torv, fordi jeg må traske hurtigt videre med et uroligt barn i barnevognen? Måske et andet scenarie...

 

Det, jeg dog tænker mest på denne morgen - og som så mange andre morgener som denne – er, om i dag er den dag, hvor jeg endelig skal forbinde mig til de andre kvinder i min mødregruppe på en ærlig, kærlig og autentisk måde. Om det netop er i dag, jeg får muligheden – at jeg får grebet chancen for - at fortælle, hvordan jeg egentlig har det indeni- Om dette er den dag i min historie om mig og min mødregruppe, hvor jeg får lov til at give en anden kvinde et langt og dybt knus af kærlighed, som i det øjeblik både healer hendes svære følelser og mine egne? Om jeg endelig får mulighed for at føle det bånd mellem mødre, der kan styrke og hjælpe mig til at opleve mig selv som mor.

 

Hvilke mødre vælger vi at være, og hvilke moderskaber vælger vi at dyrke?

I de knap tre år der er gået, siden jeg blev mor for første gang, er der næsten ikke gået én dag, hvor jeg ikke har beskæftiget mig med bevidste og ubevidste personlige oplevelser af moderskab. For min personlige erfaring blev, at den tætte og nærende kontakt, som jeg ønskede til mine med-mødre i min kommunalt organiserede mødregruppe, aldrig skete. Og den helt intuitive fornemmelse af bare at være sammen med mit barn i verden, blev heller aldrig etableret i dette tilfælde.

 

Jeg lærte, at der er to måder - for mig - at være mor på: Jeg kan være mor i det værende eller i det præsterende. At jeg er mor i det værende betyder, at jeg formår at leve fra dag til dag med fokus på det nu, som jeg befinder mig i. Dette giver min mulighed for samtidig at have mit fokus på det, der sker inden i mig, når jeg udlever mit moderskab. At være mor i det præsterende betyder, at jeg hele tiden har fokus på, hvor jeg skal hen og hvad jeg skal om en uge. Jeg fokuserer på, hvordan min baby skal stimuleres, hvilke bleer der er bedst på markedet, og hvordan mine omstændigheder fortæller mig, jeg skal være mor.

 

Med denne erfaring udviklede jeg en hypotese, der lyder sådan her:

Hvis mødre på barsel tager del i et fællesskab af ligesindede, nysgerrige og åbne kvinder - og at der samtidig er en person i det fællesskab, som hjælper kvinderne med at have nærende, dybdegående og inspirerende samtaler - så vil mødrene i højere grad være i stand til at nyde væren i dagligdagen med deres lille barn og opgive præstation og ydrestyring. Dette kan ske, netop fordi både barnet – og også mødrene selv, bliver fyldt op, set og hørt.

IMG_4218.jpeg

 

Lad os mødes på moderskabets vej, hvor ingen kvinde er en ø

I november 2018 startede jeg mit første private tilbud om mødregrupper i mit hjem i Laven, og på torsdag afslutter jeg mit første forløb. Dette sker efter seks måneder i samværd med seks mødre og deres guldklumper. Mødre Mødes – som mødregruppen er navngivet – har været mit bud på, hvordan vi i dag kan skabe nærende og trygge fællesskaber for kvinder i overgangen ind i moderskabet. Dette er en alternativ form for mødregrupper, hvor det ikke er morderen som den præsterende, der hele tiden ubetinget er der for sit lille barns behov, men moderen som den værende – en mor, der tænker på at nære og inspirere sig selv først og fremmest – der er i fokus. Mødre Mødes er mit bud på den mødregruppe, jeg selv ønskede mig, men aldrig fik tilbudt, da jeg gik på barsel.

 

Mit ønske for alle kvinder på moderskabets vej er, at de får muligheden for at forbinde sig oprigtigt og autentisk med andre kvinder, og at alle mødre får et tilbud om en mødregruppe, hvor de kan blive set og hørt og kan være noget helt særligt for andre kvinder. Et fællesskab, hvor samtaler indledes med: ”Hvordan har du det?” og ”Hvad går du og tænker på?” - frem for, hvilken babymos vi skal vælge nede i Kvickly.

 

Ikke mindst ønsker jeg at skabe et rum, hvor mødre blot kan være til stede, nyde, hvile og blive fyldt op. Et sted, hvor vi måske en skønne dag kan nærme os vores drømme om os selv som mødre. Men dette sker først, når vi er blevet vores egen bedste ven. Og denne proces - tror jeg - starter med, at vi befinder os i et fællesskab med ligesindede kvinder, som vi tør tage på en indre rejse med. Hvis vi skal løfte os op og kigge ud over denne indre verden, starter det på samfundsplan med, at vi begynder at tage mødregrupper dybt seriøst og bruger ressourcer på at skabe nogle velfunderede rammer, der giver nybagte mødre det de virkelig har brug for! Der skal lyttes til mødre og deres tanker om det nærværende moderskab. Der skal skabes trygge samtalerum, hvor mødre lytter, bliver hørt og set – og det kan aldrig nogensinde starte med en samtale om den nyeste barnevognmodel!


 Kærlighed og fællesskaber for evigt!

Lykke

DSCF2354.jpeg


Vil du gerne deltage i Lykkes arrangementer i Barselshuset?

Workshop om kvindefællesskaber: Læs mere og køb billet HER

Mødre mødes Light-forløb (3 mødegange): Læs mere og køb billet HER

Kristine Bjerre