Hvad er en god mor?

bb krista.jpg

Af Krista Korsholm Bojesen

 

Kære mor. Synes du også, at det er svært at være en god mor? For det gør jeg. Usikkerhed, tvivl og dårlig samvittighed sneg sig ind allerede før jeg fik børn. Hvad må jeg spise under graviditeten? Lider mit barn, fordi jeg kaster alle vitaminpillerne op igen? Spørgsmålene og tankerne fyldte mere end noget andet, og ofte var det sværeste at søge og finde svar.

Efter jeg mistede to børn i graviditeten, fik følelserne af skyld og skam for alvor fat i mig. Jeg mærkede angsten for, at min krop ikke var i stand til at bære og passe på mine børn. Jeg var allerede en forkert mor, inden jeg fik muligheden for at holde mine børn i mine arme. Men hvad er en god mor? Det spørgsmål er der titusindvis af svar på. Og desværre er disse svar ofte modstridende og umulige.

Er du enig i disse bud på, hvad en god mor er?

 

 • En god mor elsker sine børn fra første øjekast.

 • En god mor prioriterer sine børn over alt andet.

 • En god mor går hjemme og holder hus.

 • En god mor tager sig af sig selv

 • En god mor lader børnenes behov komme før hendes egne.

 • En god mor ammer.

 • En god mor føder naturligt.

 • En god mor nyder barselsperioden.

 • En god mor råber aldrig.

 • “Mors humør bestemmer stemningen i familien” så en god mor skal være glad.

 • En god mor er klima- og miljøbevidst.

 • En god mor er ikke en curling-mor, men beskytter sine børn uden at det bliver overbeskyttende.

 • En god mor inspirerer sine børn ved at være på arbejdsmarkedet.

 • En god mor læser minimum 20 minutter hver dag.

 • En god mor bruger ikke fjernsynet eller iPad’en som barnepige.

 • En god mor taber graviditetskiloene igen – og kommer hurtigt i form efter fødslen.

 • En god mor er lige så social som før hun blev mor.

 • En god mor giver kun sit barn økologisk mad.

 • En god mor vasker tøjet tre gange før det kommer på første gang.

 • En god mor står gladeligt op om natten, for at give sine børn tryghed.

 • En god mor opdrager kønsneutralt.

 • En god mor er altid den bedste version af sig selv.

 

Skammer du dig nogensinde over ikke at kunne leve op til alt dette?

I psykologien kalder vi disse forestillinger om, hvad en god mor er, for idealer. Alt det, vi gerne skal være og leve op til. Når vi ikke gør det, kommer vi måske til at føle skam. Vi kommer til at føle os forkerte og ville gemme os. Vi bliver bange for at være ærlig over for andre i frygt for at blive dømt. Og mor-skam er en helt ekstrem størrelse. For hvilken mor vil ikke gerne gøre det godt – ja, faktisk perfekt?

Mit speciale som psykolog er skam. Denne grundfølelse, som vi alle har, men sjældent taler om. Og skam er på mange måder et stort problem for kvinder, fordi der findes så mange idealer, der retter sig mod kvinderollen og kvindekroppen. Og dette gælder i allerhøjeste grad for mødre.

Men ved du hvad, kære mor? Dine børn har ikke brug for en perfekt mor. Jeg vil endda vove at påstå, at med den perfekte mor bliver de aldrig klar til verden. Børn har brug for at lære at navigere i at være mennesker. De skal have lov til at opleve og erfare, at man kan dumme sig og sige undskyld. De skal lære, at vi giver ekstra chancer til hinanden - og især os selv – at vi anerkender vores svagheder og behov for ikke at være perfekte. Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Og vi har brug for andre mødre til at hjælpe os med at være kærlige og nådige over for os selv og hinanden.

krista (1).jpg
Kristine Bjerre