Backpackerbarsel - Gode råd til rejsen med små børn

Da resten af Danmark skiftede fra sommertid til vintertid i 2017, satte vi uret hele seks timer tilbage, pakkede to store rygsække (og en kuffert med bleer!), tog vores døtre Sonja på fire måneder og Vera på to år under armen og hinanden i hånden og rejste fem måneder til Thailand, Vietnam og Malaysia. 

Vores eneste ambition var at nå frem, sætte os på en strand med fødderne i vandet og først rejse os igen når vi begyndte at kede os, eller – mere sandsynligt – når vi skulle skifte en ble. Vi havde slet ikke turde håbe på en brøkdel af alle de oplevelser vi fik med hjem i bagagen. Vi nåede både at bo på luksushotel højt over Bangkoks gader og på en øde palmeø uden strøm. Vi gik på aftenmarked i de travle byer og så på solnedgange på de langsomme øer. Spiste på eksotiske gaderestauranter og lokale hipstercafeer. Den toårige spiste chili, vi spiste is så tit vi kunne og de voksne drak kaffe. Rigtig meget kaffe. For uanset om man er i Danmark eller Thailand, så er livet med små børn intenst. På farten blev nogle ting nemmere, fordi vi havde al tid i verden til at være sammen, mens andre ting blev mere udfordrende af netop samme grund. Men mest af alt, så var det et eventyr. 

Det allervigtigste for at planlægge en rejse med små børn er lysten til eventyret, MEN: der er alligevel en del flere ting at tage højde for, når man hiver en baby eller to med på tur. Derfor har jeg samlet nogle af de overvejelser og erfaringer, vi gjorde os før, under og efter rejsen lige her, som forhåbentlig kan være til inspiration. 

IMG_20180328_181111.jpg

Allerførst: Forventningsafstem

Det er lettere at rejse med små børn end mange nok forestiller sig, men præmisserne er nogle lidt andre, end hvis ungerne var blevet hjemme. Vi besluttede os for ikke at have nogle forventninger til ting vi skulle nå, men bare at tage imod alt det, vi nu engang oplevede. Vi blev derfor helt overvældede over hvor meget vi nåede, men sammenlignede vi vores rute med andre rejsende vi mødte, rejste vi i sneglefart. Og måske handlede din rejse i sabbatåret om at dykke, feste og trekke, men nu kommer det nok til at handle om hvor du kan få din morgenkaffe og hvor du bedst finder skygge. Og det er ligesom det skal være.

Dernæst: Hvilken ferietype er du/I selv?

Det allerbedste ved at have en meget lille rejsemakker er, at din baby er helt ligeglad med hvor den er i verden, bare den er sammen med dig. Groft sagt. Jeg tror, det meste kan lade sig gøre med en baby, hvis forældrene føler sig ovenpå. Eller som min far altid har sagt ”når mor er glad er alle glade” (hvilket giver SÅ meget mere mening nu…) Derfor: Hvis I elsker storbyer, cafeer, parker og shopping, så finder I nok ud af at gøre det med en baby, og hvis det eneste du drømmer om, er at vandre i bjergene, så skal det nok lykkes på en eller anden måde. Vores oplevelse var, at byerne bød på masser af skøn lokal stemning og hverdagsliv, men også på larm og trafik, mens strandene og øerne var idyllisk smukke, men bar langt mere præg af turisme. Derfor passede det os godt at veksle lidt mellem ø og by. 

IMG_20180114_152945.jpg

Nå ja, så er der det med pengene..

De fleste dødelige har nok brug for at lægge et budget for sådan en tur: Vores var på 500 kroner om dagen eksklusiv flybilletter og forsikring. Vi overholdt budgettet langt de fleste dage og i Vietnam brugte vi kun 300 kroner om dagen i gennemsnit. Det betød naturligvis, at vi ikke levede i vild luksus, men vi havde råd til at spise god mad hver dag, drikke kaffe og godnatøl og tage på forskellige dagsture. Små børn er billige at have med: kun et enkelt sted betalte vi for overnatning til den ældste og vi betalte stort set aldrig for transport til dem. 
Hvis du har været på en rigtig backpackertur, så har du garanteret kørt med faldefærdige natbusser og overlevet på kiks og bananer i flere dage. Hvis du på nogen måde skulle være i tvivl, så er det ikke særlig fedt med børn. Det er virkelig værd at betale lidt ekstra for et serviceniveau eller tre over det, dit 20-årige jeg ville have tilladt. Vi lærte, at det var pengene værd at bo lige ned til vandet, da ”fem minutters gang” til stranden ikke er fem, men nærmere 25, minutter, når du har to småbørn med på slæb. Behagelig transport er også en god investering, men til kortere ture på 2-3 timer var vores favoritmodel at tage toget på 3. klasse – og det var billigere end en tur med letbanen. 

Det du ikke gider slæbe med, og det du helst ikke vil glemme

Man kan finde tusind pakkelister, hvis man googler ”travel+baby”, og som sædvanlig ender man med at være mere forvirret end før man gik i gang. Det bedste råd må være at pakke så lidt som muligt – og så lidt mindre end det. En af fordelene ved at rejse til et tropisk land er, at man ikke behøver pakke så meget tøj. Vi havde 3-4 sæt til hver af pigerne og 2-3 sæt til de voksne. En ting, der er delte meninger om, er klapvogne: vi rejste uden og vi savnede den ikke en eneste gang. Til gengæld var vi lykkelige for vores fastvikle og bæresele, som Sonja boede i stort set hele turen. Det er meget lettere at komme omkring med en baby på maven end i en klapvogn de fleste steder.

Derudover: man kan købe ALT i et land som Thailand. Også bleer – også uden parfume.

Og spørgsmålet til 1000 kroner: Hvad hvis I bliver syge?

Det var nok det spørgsmål, vi fik stillet flest gange. Vi havde valgt at starte ud i Thailand, da det er et land med gode hospitaler, hvis uheldet skulle være ude. Man kan være uheldig at rage nogle rigtig ubehagelige sygdomme til sig ude i verden, men det, der er størst risiko for at samle op, er dårlig mave. Og det overlever de fleste. Vi undgik områder med malaria og tog derudover bare almindelige fornuftige forholdsregler når det drejede sig om hygiejne. Tilsammen var vi syge i en uge – og denne vinter, som vi har tilbragt i Danmark har budt på mere end 30 sygedage….. 

Til sidst: Hold igen med planlægningen, flyd med og nyd det!

Vores liv herhjemme er tit planlagt de næste mange måneder frem. Se om du kan lade være med det på din rejse. Vi havde booket tre nætter på et hotel i Bangkok og havde derudover ingen faste planer, kun ideer og drømme. Der var visumregler i de forskellige lande, som vi naturligvis blev nødt til at overholde, men ellers prøvede vi på ikke at planlægge mere end et par uger ad gangen. Det fungerede rigtig godt, for det betød, at vi kunne rejse videre, hvis et sted ikke faldt helt i vores smag. Når vi fandt et nyt yndlingssted gav det os samtidig mulighed for at blive en ekstra dag i hængekøjen og nyde, at vi bare skulle være lige der. 

IMG_20171121_135023.jpg
Da Anna Frida og Lau ventede deres andet barn var det mørkt og vådt vintervejr og dagene gik med at hente, bringe, lave aftensmad og falde i søvn på sofaen. De besluttede, at næste vinter skulle se helt anderledes ud, og tog fem måneders barsel ud af kalenderen, pakkede ungerne på fire måneder og to år i rygsækken og satte kursen mod Bangkok.

Da Anna Frida og Lau ventede deres andet barn var det mørkt og vådt vintervejr og dagene gik med at hente, bringe, lave aftensmad og falde i søvn på sofaen. De besluttede, at næste vinter skulle se helt anderledes ud, og tog fem måneders barsel ud af kalenderen, pakkede ungerne på fire måneder og to år i rygsækken og satte kursen mod Bangkok.

Kristine Bjerre