6 gode juridiske råd til dig, der venter barn

helloquence-5fNmWej4tAA-unsplash.jpg

Hvis du er ved at stifte familie, så er der en række gode, juridiske forholdsregler at tage sig. Er du skrupforvirret, så fortvivl ej. Vi har fået en ekspert til at komme med hendes 6 bedste råd.

Når du har fået en baby, er det ikke kun amning og bleer, du skal tænke på.

Du skal også at have styr på det juridiske, så du er sikret i tilfælde af dødsfald, eller hvis dig og din partner skulle gå fra hinanden.

Det er ikke rart at tænke på, men det er godt at være på den sikre side.

Vi har fået den dygtige jurist og advokat Annemette Larsen, der er juridisk rådgiver i Mødrehjælpen, medlem af Danske Familieretsadvokater og en del af det faste juridiske team ved Familieiværksætterne, til at komme med sine bedste råd:

 1. Overvej risikoen for skilsmisse

  50 procent af alle gifte par bliver skilt. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvordan du sikrer dig selv økonomisk, hvis situationen skulle opstå. Du skal ikke tage snakken ugen op til brylluppet, men det er en god idé at tage en økonomisnak om fordeling af formue eller medbragt gæld, inden man bliver gift.

 2. Kig på din pension

  Mænd har som regel en væsentligt større pension end kvinder. Det skyldes blandt andet, at mænd tjener mest, og kvinder holder længst barsel. Vil du undgå at stå i en sådan situation, når du skal sige farvel til arbejdsmarkedet, så er det nu, du skal handle. Tjek din pension på pensionsinfo.dk. Du kan aftale med din arbejdsgiver at få sat mere ind på din opsparing, så du har lidt mindre udbetalt, men sparer mere op til pensionen - hvilket jo heller ikke er dårligt, selvom du bliver ved med at være gift.

 3. Overvej særeje

  Ved skilsmisse skal alt som regel deles 50/50. Men ved på forhånd at indgå en aftale om særeje, kan du opnå lige præcis den fordeling, du finder mest retfærdigt. Det kan være relevant, hvis du for eksempel forventer at komme til at arve et større beløb eller du ejer en lejlighed forud for ægteskabet.

 4. Særeje er must i forbindelse med gæld

  Hvis din partner er gældsplaget, er det en rigtig god ide, at der bliver indgået en aftale om særeje, inden I gifter jer. På den måde er det kun ham/hende, der hæfter for den, hvis ægteskabet skulle ophøre.

 5. Opret testamente, hvis I ikke er gift

  Hvis I ikke er gift, så arver børnene alt, hvis din partner skulle gå bort. Du kommer aldrig til at arve, bare fordi I bor sammen. Derfor er det en god idé på forhånd at lave et testamente, således at du sikrer, at du ikke er nødsaget til at flytte eller sælge i forbindelse med dødsfald.

 6. Lav eventuelt et børnetestamente

  Det er kun i meget sjældne tilfælde, at man ophæver den fælles forældremyndighed. Så hvis en af jer skulle gå bort, så vil forældremyndigheden altid tilfælde den anden medforælder. Men er du enlig, eller vil du gerne være dobbeltsikret i det usandsynlige tilfælde, at I begge to skulle gå bort inden barnet er myndigt, kan du oprette et børnetestamente. Her kan du angive, hvem du ønsker, der skal have forældremyndighed. Du kan også sige, at den person skal have 5000 kroner om måneden fra barnets arv til forsørgelse. Læs mere på familieretshuset.dk.

Kristine Bjerre