”Det første besøg fra sundhedsplejersken føltes som et overgreb”

Den første tur ud af lejligheden med min datter, da hun var få dage gammel. Privatfoto.

Den første tur ud af lejligheden med min datter, da hun var få dage gammel. Privatfoto.

Mange kvinder oplever et forventningspres, når sundhedsplejersken kommer på besøg, og de føler måske ikke, at de har muligheden for at vælge det fra. Sådan havde jeg det også.

Af Cecilie Thorup

Min datter var kun få timer gammel, og vi var stadig indlagt på fødegangen, da der tikkede en sms ind fra sundhedsplejersken. Hun ville komme på besøg hjemme hos os en af de næste dage, og det satte et virvar af katastrofetanker i gang i mit hoved.

Fostervandet lå stadig som en plamage midt på stuegulvet fra der, hvor det pludseligt var gået med et plask. Opvasken fra aftensmaden var ikke blevet taget.

Og der lå jeg med min bristning og forbud mod at bevæge mig mere end højst nødvendigt og spekulerede som en gal over, hvordan jeg dog skulle få overskuddet til at gøre rent og gøre vores lejlighed præsentabel til statsbesøg, når jeg samtidig havde det her lille ny væsen at tage mig af.

Øjne fra kommunen

For det var sådan, jeg følte, at det var – et statsbesøg. Øjne fra kommunen, der skulle vurdere, om vi egnede os til at være forældre. Hvad nu, hvis hun ville tage min baby fra mig?

Dagen oprandt, og et cirkus af den anden verden blev sat i sving. Jeg græd som pisket, jeg var fuld af hormoner og i en enormt sårbar position, jeg havde ikke sovet i tre dage. Min kæreste blev sat i sving med den helt store hovedrengøring, og det var vigtigt, at vi fik købt økologisk kaffe.

Det gik jo fint, vi fik en rigtig sød sundhedsplejerske, og vi fik brugbare råd og samarbejdet forløb ganske glimrende.

Men set i bakspejlet, ville jeg gerne have undværet det første besøg. Jeg ville gerne have haft muligheden for bare at ringe, hvis der var brug for noget. For det satte mig under et helt ulideligt pres i den første skrøbelige tid, efter man lige har født.

Flere kvinder oplever pres

Og det viser sig, at jeg langt fra er alene med de her tanker.

Mødet med sundhedsvæsenet har nemlig været et af spørgsmålene i en interviewundersøgelse, som Bedre Barsel har lavet.

Kvinderne svarer, at de har en oplevelse af at skulle præstere i forholdet med sundhedsplejersken og leve op til nogle uudtalte forventninger omkring moderskabet.

En af kvinderne sammenligner det lidt som at være til en eksamen.

”Min kæreste havde det som om, at han gerne ville ’bestå’ mødet. Og vi tænkte, at hvis ikke vi bestod, så ville sundhedsplejersken nok tage vores datter med.”

En anden mor svarer, at hun aldrig slappede helt af, når sundhedsplejersken var der, og at hun altid sørgede for, at der var ryddet op.

”Man føler lidt, man bliver bedømt på en skala fra rigtig dårlig mor til rigtig god mor,” siger hun.

Et frivilligt tilbud

Ifølge Bedre Barsel ligger der en kommunikativ opgave på sundhedsplejerskernes skrivebord.

”Sundhedsplejerskerne skal blive meget bedre til at kommunikere ud til nye mødre, at de har til formål at hjælpe og ikke at dømme,” siger Kristine Vestergaard Bjerre, der er en af stifterne bag Bedre Barsel.

Derudover mener foreningen også, at det skal kommunikeres bedre ud, at besøget af sundhedsplejersken er et frivilligt tilbud og ikke er tvang.

”Vi har en formodning om, at rigtig mange kvinder ikke ved, at besøget er en frivillig tilvalgsordning. Og det er en skam,” siger den anden kvinde bag Bedre Barsel, Louise Cathrine Nørmark.

Kristine Bjerre