Far i en mødregruppe

51074226_391114014978107_1645952457055928320_n.jpg
Inden du har set dig om, står du og smalltalker om gårsdagens udgave af Hammerslag med et eller andet vildt fremmed menneske.

Det akutte behov for kontakt med andre voksne mennesker

Alle på barsel kender det akutte behov for kontakt med andre voksne mennesker der opstår, når hele din hverdag er fodringer, gylp, tøjvask, babypludder, børnesange, bleer, barnevogn. Når du går tur med baby, begynder du at søge øjenkontakt med folk du genkender. Først med andre barnevognsførere og siden, i takt med at du bliver mere og mere desperat, med diverse pensionister og hundeluftere, der deler dine gåtursrutiner. Inden du har set dig om, står du og smalltalker om gårsdagens udgave af Hammerslag med et eller andet vildt fremmed menneske. Det er godt og dejligt. Det slukker din tørst, men stiller ikke sulten efter at blive anerkendt som et voksent, selvstændigt menneske, og ikke bare den forældremaskine du er i din hverdag.

Det er derfor mange elsker deres mødregrupper! Selvom I selvfølgelig altid starter med at snakke børn når I ses, går der aldrig længe før I er fordybet i samtale om balancen mellem familie og karriere, forholdet til jeres svigerforældre, eller de eksistentielle kriser der følger med overgangen fra ungdomsliv til forældretilværelse.

Dette fællesskab i mødregrupperne er en naturlig - og uundværlig del af de fleste kvinders barsel, men det er meget få mænd, der har glæden af noget tilsvarende.

51169522_394003434682695_3132511676960604160_n.jpg
Jeg synes det var meget gavmildt og rummeligt af dem at de ville have mig med, og det er bestemt ikke noget jeg tager for givet.

Jeg havde lidt over et halvt års barsel med min yngste datter, og i den forbindelse havde jeg bedt vores sundhedsplejerske om at lede efter andre mænd i området, der var interesseret i at lave en fædregruppe. Hun prøvede, men kunne ikke finde nogle. Jeg besøgte ”Fars legestue på Dokk1”, og mødtes et par gange med en gammel folkeskolekammerat der også var på barsel. Begge dele krævede dog en del transport, og desuden havde både min kammerat og de andre fædre på legestuen kortere barselsperioder, så selvom det var godt, blev det aldrig en del af min ugentlige rutine.

I min gruppe havde vi mange gode snakke om ligestilling i familien og på arbejdsmarkedet, og jeg kunne dele gode tricks til at få børnene til at tage flaske og spise fast føde – det bliver man hurtigt ekspert i, når man ikke kan amme.

Far i en mødregruppe

Derfor er jeg fantastisk glad for at jeg blev inviteret med i min kærestes mødregruppe, da hun som den første skulle tilbage på arbejde. Jeg havde mødt Signe, AK, Ellen og Lone da de besøgte min kæreste til brunch. I den anledning talte vi om mit forsøg på at finde nogle fædre at dele barsel med, og kort tid efter inviterede de mig til at blive en fast del af deres gruppe. Jeg synes det var meget gavmildt og rummeligt af dem at de ville have mig med, og det er bestemt ikke noget jeg tager for givet. Jeg kan sagtens forstå hvis nogle mødre synes det er akavet eller fejlplaceret at der pludselig sidder en mand i gruppen, når de har brug for at snakke om deres ømme brystvorter, eller deres egen mand, der ikke gider stå op om natten for at give baby flaske. Jeg vil dog vove at påstå, at der også er meget at vinde på at invitere fædrene med. I min gruppe havde vi mange gode snakke om ligestilling i familien og på arbejdsmarkedet, og jeg kunne dele gode tricks til at få børnene til at tage flaske og spise fast føde – det bliver man hurtigt ekspert i, når man ikke kan amme. Langt det meste af tiden var vores køn dog slet ikke i tale, og vi var bare ligeværdige forældre i den samme livssituation.

Barslen bliver ved med at være mødrenes domæne, hvis ikke mændene bliver inviteret indenfor

Nu er jeg tilbage i mit daglige arbejde som Forskningsrådgiver på Aarhus Universitet. Også i forskningens verden er der et ligestillingsproblem, og en stor del af dette skyldes at kvindelige forskere går på kompromis med deres karrierer, når de skal have familielivet til at hænge sammen. Den anden del af denne ligning er selvfølgelig, at fædrene tilsvarende går på kompromis med deres familieliv for deres karrierers skyld, hvilket i mine øjne er et lige så stort problem.

50959505_345725709612209_1398686766008893440_n.jpg

Hvis I mødre, der læser dette, er enige i at det er vigtigt at få flere mænd på barsel, vil jeg opfordre jer til følge min mødregruppes eksempel, og invitere nogle fædre ind i jeres barselsfællesskaber. Jeg siger ikke det er for alle, at invitere fædre med i mødregrupperne, men hvis ikke det, så tænk over hvad I ellers kan gøre for at jeres mænd ikke bliver ensomme under deres barsel.  Hvis mændene omkring jer ikke bliver inviteret med i nogle gode forældrefællesskaber, synes jeg ikke I kan bebrejde dem at de foretrækker deres trygge rammer på arbejdspladsen.


51074226_391114014978107_1645952457055928320_n.jpg

Mads Lykke Berggreen har holdt barselsorlov med begge sine døtre. 4 måneder med Lykke, der er 4 år gammel i dag, og 6 måneder med Karla, der nu er halvandet år. Mads arbejder til daglig som Forskningsrådgiver på Aarhus Universitet, hvor han skaffer forskningsmidler til institutterne Datalogi, Ingeniørvidenskab og Matematik.

Kristine Bjerre