Barselshuset - en idé bliver til virkelighed

Kristine og Louise

Kristine og Louise

I dag er en særlig dag, for på denne dag d. 17. september 2018 åbner Louise og Kristine Danmarks første barselshus. Det er en stor dag og vi er stolte over at kunne invitere alle nybagte, kommende og nysgerrige forældre med på vores fortsatte rejse mod at gøre drømmen til virkelighed.

Dette er en andenhåndsberetning om, hvordan Barselshusets er blevet en realitet. Jeg hedder Sabrina og jeg har fulgt Bedre Barsel i slutfasen op til den officielle åbning af det nye værested, aktivitets- og netværkssted for de forældre, der mangler et sted at finde ligesindede på barsel. Oprindeligt har jeg en universitetsbaggrund udenfor sundhedsområdet og jeg er ikke selv blevet mor endnu. Det har derfor været meget lærerigt og inspirerende som udefrakommende at følge to iværksætterkvinder og mødre, der har valgt at arbejde hårdt for at igangsætte deres egen start-up sideløbende med både job, studie og familieliv. Det kræver sin kvinde, men heldigvis er det jo lysten som driver dem fremad. Som vi har til at stå på kontorets tavle ”Vi har ikke så mange penge, men vi har det sjovt”.  Drivkraften har hele tiden været Kristine og Louises egne individuelle historier som forældre og et brændende ønske om at kunne tilbyde mødre og fædre på barsel et fællesskab baseret på viden og professionel vejledning. Kvinderne er et bevis på, at iværksætterdrømmen kan lykkes og det er meget inspirerende at være en del af et projekt, som allerede nu er så givende for så mange mennesker.

Igennem den seneste måned har jeg fået et indblik i, hvordan det er at blive forældre på godt og ondt. Det vigtigste er den massive efterspørgsel og rørende interesse Bedre Barsel oplever både på de sociale medier og når vi møder folk IRL for at skabe dette forum, hvor der er plads til at sætte fokus på de svære ting som gravide og nybagte forældre også oplever. Alt det positive har vi selvfølgelig alle sammen med os, men det er ikke en selvfølgelighed at åbne op for tabubelagte følelser om utilstrækkelighed, ensomhed og skam, når virkeligheden ikke lever op til forestillingen om, hvad det vil sige at være den ”perfekte” forælder. Det vil foreningen gerne ændre på med de tilbud som vi har fået iværksat og koordineret i løbet af det sidste lange stykke tid.

Vi har løbet stærkt op til åbningen og spist fornuftige mængder chokolade for at nå i mål med det hele og kan nu tilbyde et spændende efterår, hvor kompetente bidragsydere holder oplæg og samtalesaloner om bl.a. at være solo-mor, livsovergangen ind i moderskabet, sexlivet med mor-kroppen, amning og mange andre relevante emner. Se nærmere i kalenderen. Louise og Kristine kunne ikke have gjort det uden deres samarbejdsvilje og opbakning til Bedre Barsel, som på nuværende tidspunkt er et nystartet foreningsprojekt uden økonomi. Det har betydet en proces, hvor der sideløbende søges fonde for at få etableret en bæredygtig finansiering, som kan bære projektet videre på den længere bane. Formålet har hele tiden været, at Barselshuset skal være et åbent tilbud for gravide og nybagte forældre, sådan at alle interesserede kan deltage i begivenheder, workshops og vejledning uanset baggrund og indtægt. Af den årsag er foreningen forsat afhængig af at søge støtte for at få dækket lønudgifter og øvrige driftsomkostninger. En af de væsentligste bidragsydere er FO-Aarhus, som har været så generøse at stille gratis lokaler til rådighed til det nye barselshus. Hvad enten foreningen har haft brug for en nyttig hånd til at montere et puslebord eller til at skrive nogle pæne ord i deres nyhedsbrev om Barselshuset, så har FO-byen været særdeles hjælpsomme og en uvurderlig støttegiver i fødslen af vores ”baby”.

Åbningen i dag bliver, som så meget andet hos Bedre Barsel, et produkt af hjælpsomme venner, familiemedlemmer, kærester og ildsjæles frivillige indspark og støtte. Vi vil byde på hjemmebagt kage og saft, mens vi har været så heldige at få lækre sponsorerede bobler fra Mevino, barer fra Rawsnacks, postkort fra Familiestreger, mini-posters og muleposer fra Flirty Birdy, net fra Line Jensen Illu, postkort fra Forlaget Fortæl, legetøj fra Scandinavian Baby Products og nøgleringe og brocher fra Kritisk Pynt. Det er et resultat af mange timers forberedelse og en ukuelig fremdrift fra projektets to bagkvinder Louise og Kristine. En særlig tak til alle dem, som har støttet op omkring Bedre Barsels færd mod realiseringen af iværksætterdrømmen. Vi glæder os rigtig meget til at åbne op for Danmarks første barselshus og vi håber at se jer alle sammen nu og fremover i Barselshuset.

Se programmet her.


sabrina3.png

Indlægget er skrevet af Sabrina Spaabæk Bilander, uddannet cand. mag. i Æstetik & Kultur og Museologiske Studier fra Aarhus Universitet. I øjeblikket er Sabrina i virksomhedspraktik hos Bedre Barsel, hvor hun arbejder med kommunikation, fundraising og opstart af Barselshuset.