Er amning altid det bedste?

                                                                        Illustration af Lea Hebsgaard Andersen

                                                                        Illustration af Lea Hebsgaard Andersen

I Danmark har sundhedsprofessionelle pligt til at anbefale amning som ”det bedste” for barnet. For mange bliver drømmen om en vellykket amning imidlertid til en lang og sej kamp, som overskygger glæden i perioden som nybagt mor. Følelser som ”at fejle som mor”, nederlag og fiasko, samt tab og sorg, bliver dominerende i dét, som ellers skulle ha’ været en go’ tid.

Med mere end 10 års erfaring som sundhedsplejerske og en international certificering som ammekonsulent (IBCLC), er jeg ofte tæt på mødre, som har kæmpet både længe og forgæves for deres amning. Den reaktion, som jeg konsekvent møder i dén forbindelse, blev min inspiration, da jeg sidste år afsluttede min master i sundhedsantropologi. Projektet Det var den mor, jeg gerne ville være, tager udgangspunkt i mødres fortællinger om mislykket amning. Min opmærksomhed er særligt rettet mod, hvor meget amning betyder for oplevelsen af at være en god mor.

Fortællingerne viser, at mødre i dag betragter amning som et naturligt tilvalg og et spørgsmål om vilje. De oplever det præsenteret sådan, at alle kan amme og forholder sig derfor ikke til den mulighed, at det måske ikke kan lykkes.

Amning bliver dermed et stort pres i moderskabet og – midt i et kaos – ofte en overraskelse i forhold til, hvor både svært og tidskrævende det kan være. Når beslutningen om flaske endelig er taget, oplever de sig stigmatiserede og ikke som ”rigtige” mødre, hvilket forstærkes i hele tiden at skulle forsvare et forkert ”valg”.

Fortællingerne vidner om stærke forventninger til egen krop – kvindekroppen – og dennes ”svigt”, når den ikke kan efterkomme et brændende ønske om at give ”det bedste”. Ligeledes vidner de om mødrenes oplevelse af at have mistet en særlig ”forbundethed” til deres barn.

Projektet viser, hvor meget forventninger og forestillinger om et normalt og naturligt moderskab, betyder i forhold til oplevelsen af at føle sig som en god mor. Den ”almindelige” fortælling om at blive mor ændres radikalt, når amning ikke kan inddrages i den. Det blev ikke det moderskab, som de havde forestillet sig, hvorfor de hver gang har måttet justere eget selvbillede og identitet som mor. Det forklarer dermed også danske mødres behov for at amme for næsten enhver pris.

Og sådan ska’ det ikke være…!

Amning er naturligvis rigtig godt, når det lykkes, men omvendt ikke ”det bedste”, når det ikke fungerer. Min mission er at sætte fokus på, at amning ikke altid er et valg og at mælk på flaske indimellem er en nødvendig beslutning.

Jeg ønsker at sætte fokus på amning som et kulturelt skabt symbol på den gode og ”den rigtige” mor, som i dag giver status og prestige i forsøg på at præsentere det perfekte moderskab – særligt på de sociale medier.

Mit mål er, at vi sundhedsprofessionelle bliver bedre til at nuancere vores vejledning, rette mere opmærksomhed på mislykket amning, samt at bryde tabu og ensomhed i ”sandheden” om, at amning altid er det bedste.

Indlægget er skrevet af sundhedsplejerske og certificeret ammekonsulent Anette Elgaard Jensen.

Anette Elgaard Jensen vejleder ammende mor

Anette Elgaard Jensen vejleder ammende mor

bedre.barsel.amning
Kristine Bjerre