Kære kommende forældre

Det her brev er til dig, der venter en lille baby. Måske, når jeg tænker mig om, er brevet i grunden mest til dig, der snart skal være mor. Det er dig som kommende mor, jeg har brændende lyst til at skrive et brev til. Dig jeg har lyst til at klæde på til jobbet (selvom jeg godt ved, at det er fuldstændigt umuligt). Måske, hvis jeg er helt ærlig, er brevet dybest set også til mig selv. Jeg kunne under min graviditet nemlig godt have tænkt mig, at nogen havde fortalt mig, hvad man kan forvente i Barselsland og hjulpet mig i forberedelsesprocessen dertil. Hvorfor var der ingen, der inviterede mig til barselsforberedelse, hvor jeg kunne høre om de forskellige faser og processer nybagte forældre gennemgår, om de kropslige reaktioner og forandringer, de parforholdsmæssige udfordringer og om økonomiske og praktiske barselsforhold? Hvorfor var der ingen, der klædte mig mentalt på til den emotionelle proces, det er at blive forældre? Jeg ønsker for dig, at du giver dig selv tid til den type forberedelse til forældrelivet. Og hvis du vil have lidt hjælp til at skabe det refleksionsrum, så læs med i brevet her eller kom ned i Barselshuset på mandag (d. 26. nov. kl. 19-21), hvor jeg holder workshop i Barselsforberedelse. Der vil jeg præsentere nogle forskellige psykologiske teorier og modeller og stille nogle udvalgte refleksionsspørgsmål, som jeg finder relevante i forberedelsen til barslen og livet som forældre. Velvidende at man aldrig vil kunne forberede sig nok til det, der venter en i Barselsland.

Jeg er faktisk ret ambivalent omkring at skrive dette brev og at skulle holde denne workshop. På den ene side tænker jeg, at det virkelig kan gavne dig at sætte tid af til at reflektere over, hvad det er for nogle livsforandringer, der snart vil ramme dig og din krop, dig og din partner, dig og dine venner og dig som studerende eller arbejdende kvinde. Jeg tror på, at hvis du har reflekteret over dine værdier og holdninger omkring fx børneopdragelse, og hvis du har snakket med din partner om, hvordan I støtter hinanden, når I bliver presset og frustreret, så har du og I som forældre et godt fundament, når de hårde og svære omstændigheder rammer. Men på den anden side ved jeg fra mig selv og andre forældre, at selv den mest velreflekterede kvinde, og selv de par, der er gode til at snakke sammen og udtrykke behov og forståelse for hinanden, kan blive ramt at magtesløshed, håbløshed og ensomhed, når den hårde virkelighed med manglende søvn og ansvaret for et lille liv rammer.

Kære kommende mor,

Hvordan har din graviditet været? Har du fulgt nøje med i udviklingen af dig og din baby, og har du været optaget af at give din baby en god start allerede under graviditeten? Har du, jo tættere du kom på termin, været til fødselsforberedelse og hørt om de forskellige smertelindrende teknikker, om de faser, man gennemgår i en normal fødsel, hvad der kan ske af komplikationer under en fødsel, og har du på forhånd taget stilling til, om du ønsker epidural-blokade, og hvordan du vil have det, hvis du skal have foretaget et kejsersnit? Og har dig og din partner drøftet, om han skal klippe navlestrengen, og hvordan han kan være en støtte undervejs? Og har I pakket den livsnødvendige ”hospitals-taske” og købt alt det grej, som skal købes, inden den lille ankommer?
Jeg stiller ikke alle disse spørgsmål for at stresse dig. Jeg spørger dig, fordi det var sådan, jeg blev spurgt gang på gang på gang under hele min graviditet. ”Har I ikke købt barnevogn endnu? !!” ”Har du ikke pakket tasken? !!!” ”Ej, du kan da ikke drikke vin i din tilstand!!!” Og måske du kan nikke genkendende til den type af forberedelse og spørgsmål? Jeg tror, at det kunne have været givende, hvis nogle i stedet havde spurgt, hvordan vi ville finde tid til vores fritidsinteresser, sociale behov, og hvem vi ville søge hjælp ved, hvis vi fik et barn med kolik.

Jeg tænker over, hvorfor så meget af min energi under graviditeten gik til selve graviditeten og fødselsforberedelsen? Det er jo en ret kort og afgrænset periode i livet, hvorimod livet som forældre fortsætter resten af livet. Ansvaret for at dit barn trives, udvikles og er sundt og rask er konstant – hele livet, hele tiden. Jeg tror, at jeg var mest optaget af graviditeten under graviditeten, fordi det er fuldstændigt naturligt, og fordi det i øvrigt er ret overvældende at være gravid. Jeg følte ikke, jeg kunne være optaget af andet end kvalmen, maven der voksede, smerterne, det blødende tandkød, scanningerne, fosterets udvikling, de første spark og den første fosterhikke. Jeg oplevede, at det var dét, der var vigtigst at give opmærksomhed lige der, på det tidspunkt. Og i øvrigt var jeg fokuseret på at holde mig sund, dyrke motion, hvile, sove, spise sundt, tage de rette tilskud, undgå bestemte fødevarer og så videre og så videre.

Kære kommende mor,

Du ved ikke, hvad det er, der venter i barselsland, og du ved ikke, hvordan du kommer til at reagere på det at blive mor. Men du ved meget om dig selv, dine præferencer, dine holdninger og dine behov. Du ved noget om dig og din partners måde at være par på, om jeres styrker og svagheder. Du ved, hvad det er, der plejer at irritere dig, og hvad der gør dig glad og tryg. Den viden er værdigfuld, når hverdagen bliver fyldt med babysnak, afføring, amning, søvn og gråd. Du kan med fordel lave en SWOT analyse på dig selv og på dig og din partner for at skabe overblik over denne brugbare viden. Det kan måske virke lidt mekanisk. Men nogle gange, når barselsland sender dig ud på dybt vand og i dine følelses vold, kan det være rigtig godt med noget på skrift. Noget mekanisk og rationelt. Noget der minder dig om dine styrker og svagheder. SWOT-analysen er et udbredt redskab til strategiudvikling af virksomheder. Jeg har ofte brugt SWOT-analysen, når jeg skal guide medarbejdere og ledere til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, på deres arbejdspladser. I SWOT-analysen kigger man på virksomhedens eller personens styrker, svagheder, muligheder og trusler. Jeg har lavet en SWOT-analyse af mine styrker, svagheder, muligheder og trusler, både som kvinde og mor og i relationen til min mand som kæreste og forældre. Den kan du se nedenfor.

Skærmbillede 2018-11-24 kl. 18.45.37.png

Det tager faktisk noget tid, at lave en SWOT-analyse og at udfylde sådan et skema. Men du kan jo prøve at se, om det giver mening for dig at bruge den tid. Måske du kan sætte dig med din partner, og I kan gøre det sammen?

Skærmbillede 2018-11-24 kl. 18.45.50.png

Kære kommende mor,

Det er allerede blevet et meget længere brev, end jeg havde tænkt. Og samtidigt har jeg slet ikke fået givet dig den relevante viden, som jeg mener, kan være en god barselsforberedende hjælp. Jeg vil alligevel slutte her. Og mon ikke du hører fra mig igen, når jeg har afholdt workshoppen i barselsforberedelse på mandag. De teorier og refleksionsspørgsmål, jeg vil beskrive og stille dér, skal jeg nok vende tilbage med snart. Indtil da, ønsker jeg dig en glædelig graviditetstid. Jeg håber, du passer godt på dig selv og dine nærmeste.

Mange kærlige hilsner,

Gitte


Kristine Bjerre